+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Az AdWords Display hálózati célzásai

adwords display halozati celzas

A Display hálózat a Google ökoszisztéma egyik legizgalmasabb része. Több 100 000 weboldalon, több millió banner pozícióban helyezhetünk el szöveges, képes, mozgóképes és videó hirdetéseket is.

A magyar internetező lakosság, akik kiteszik a népesség 73%-át, nagy többségében elérhetőek a Google Display hálózatán (Google Display Network, GDN). Elképesztő célzási lehetőségeink vannak, amiknek már a megértése sem egyszerű, a használata pedig még annál is bonyolultabb. Ez előny és hátrány is egyben.

Előny, mivel a legtöbb hirdető, aki nem rendelkezik elég tapasztalattal, az vagy ki sem próbálja a display hirdetéseket, vagy kipróbálja, de kellő Adwords tudás hiányában kudarcot vall. Ez azt eredményezi, hogy sokkal kevesebb a hirdető, tehát az árak sincsenek még az egekben. 10-50 Ft-ért már lehet célcsoportba tartozó kattintókat vásárolni.

A hátrány pedig abból fakad, hogy van 7 000 000 (7 millió) internetező, akik közül szeretnénk kiszűrni, hogy ki az akit érdekel a mi termékünk, szolgáltatásunk. Ehhez már komoly marketing tervezésre és célcsoport elemzésre lesz szükség,  hiszen lehet,  hogy csak pár 10 000 főről van szó.

Mik a fő célzási lehetőségek:

Kulcsszó alapú célzás:

Megadhatunk rengeteg kulcsszót vagy kifejezést, és a Google átvizsgálja a webhelyek tartalmát, és amennyiben ott fellelhető az adott kulcsszó elhelyezi a hirdetésünket.

Előny: Ha jól definiálja a kulcsszó a termékünket és ezzel kapcsolatban szoktak cikkezni, fórumozni, akkor jó célzási módszer.

Hátrány: Ha a termék neve sok mindent jelent (pl.: csavar), akkor nagy lesz a vakszórás a kampányban.

Nem és kor alapú célzás:

A Google bonyolult algoritmusokkal elemzi, hogy ki mennyi idős és milyen nemű. Ezt első sorban a fogyasztott webes tartalmak alapján kategorizálja. Igen, ez azt jelenti, hogy a nagy testvér szinte mindig figyel.

Előny: Első sorban bizonyos nemek és korcsoportok kizárására használható.

Hátrány: A felhasználók közel felét nem tudja kategorizálni a Google, így ők az AdWords felületén az ismeretlen kategóriába kerülnek. Ha ezt a kategóriát nem célozzuk meg, akkor a felhasználók 50%-át biztosan nem érjük el.

Webhely témák

Ebben az esetben a weboldalakat kategorizálja a Google azok tartalma alapján. Az Adwordsben ezek előre definiált kategóriákként jelennek meg. Ha találunk olyan kategóriát ami 100%-ban passzol a szolgáltatásunkhoz, akkor sikeresek lehetünk.

Előny: Tudjuk, hogy miről olvasnak azok, akiknek hirdetünk.

Hátrány: Az aki autós magazint olvas még nem biztos, hogy téli gumit akar vásárolni:)

Érdeklődési kategóriák és piaci szegmensek

Ez a célzás a Google AdWords nagyágyúja. Hiszen minek célozzam meg egy adott oldal 10 000 látogatóját, ha a Google már tudja, hogy azok közül csak 100-at érdekel az én termékem, szolgáltatásom. Másik oldalról nézve pedig minek költsek drága prémium oldalakon való megjelenésre, ha a Google tudja, hogy kit érdekel az én árum és azokat el tudom érni egy parkot domainen is.  Ez a kategorizálás persze megint algoritmus alapú.

Egy példa az osztályzásra:

Gipsz Jakab meglát egy új UHD tv bannert az Indexen és rákattint. Még nem is érti, hogy miért kellene a jól működő HD tévét lecserélni UHD-re, így tovább olvassa az indexet. Pár nappal később egy másik banner azt ígéri, hogy az UHD megváltoztatja a házi mozi világát. Jakab erre felfigyel és kattint. A cikk meggyőzi, hogy ez az amire most gyűjtenie kell. {kb. ezen a ponton kerül be az Adwordben az érdeklődési kategóriába} Elkezd UHD tv kritikákat és véleményeket olvasni a neten, majd egy héttel később az árukeresőn végez egy összehasonlítást és megnéz 3 üzletet is. {itt már átkerül a Piaci szegmensbe az Adwords adatbázisában, hiszen azonosítja a Google, hogy közel van egy vásárlási döntés meghozásához}

A fenti példából látszik, hogy milyen potenciál lakozik az érdeklődési kategóriákban, ugyanakkor ki vagyunk szolgáltatva a Google algoritmusainak, melyek nem feltétlenül működnek hatékonyan Magyarországon. Persze, ha találunk olyan piaci szegmenset, amit lefedi a mi termékünket, szolgáltatásunkat, akkor érdemes tesztelni ezt a módszert is.

Remarketing

A remarketingről már írtam egy korábbi cikkemben, de itt is fontos megemlíteni, hogy a remarketing sütik segítségével követni tudjuk a display hálózaton weboldalunk korábbi látogatóit, így célzottan hirdetni a számukra.

Tehát, ha a keresési hálózaton magasak a kattintási költségek, de nagyon sok a megjelenés, ami azt jelenti, hogy sok érdeklődő van az online térben, akkor érdemes kísérletezni a Display hálózattal.

Figyelem: a display hálózat nem való mindenkinek, csak saját felelősségre használd!

Ha szeretnéd elkerülni a kezdeti kudarcokat, szívesen segítünk hatékony display kampányok felépítésében.

Üdv: Ormándlaki Balázs

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek