+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

A mesterséges intelligencia a barátod

mesterséges intelligenciaHollywood régóta és nagy erőkkel dolgozik azon, hogy elültesse bennünk a mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmet. A 2001: Űrodüsszeia szuperszámítógépe, HAL (a név egyébként az IBM-re utal, mindhárom betűje eggyel előbb szerepel az abc-ben) szemrebbenés nélkül képes lenne feláldozni az űrhajó utasait a küldetés sikere érdekében. A Terminátor főgonosza, a Skynet még tovább megy ennél, és a következő evolúciós lépést megtéve az egész emberiséget akarja kiirtani. És ha igazak a hírek, jövőre érkezik az árulkodó című Robokalipszis is a mozikba. De tényleg ennyire ijesztő a helyzet?

A mesterséges intelligencia egyik hazai szakértője, Mérő László szerint efféle aggodalomra nincs okunk. Azt ő sem vitatja, hogy az életünk átalakulóban van, és komoly változások várnak az emberiségre, de nem tart attól, hogy emberek százmilliói maradnának munka nélkül, mert ahány munkahelyet elvesz az MI, legalább annyi újat teremt is. Sofőrből, orvosból vagy tanárból feltehetően kevesebbre lesz szükség, a mesterséges intelligenciával ellátott eszközök (pl. önvezető autók) karbantartása és fejlesztése azonban rengeteg embernek ad majd munkát.

A mesterséges intelligenciára inkább úgy kell tekintenünk, mint egy nem nélkülözhetetlen, de életünket nagyban megkönnyítő kényelmi eszközre, amilyen például az okostelefon. Természetesen lehet élni nélküle, az emberiség egészen jól elboldogult okostelefonok nélkül a történelem során, de a Föld jelenlegi mintegy 7,6 milliárd lakójából körülbelül 2,5 milliárdan használnak ilyen eszközt, és ez a szám csak nőni fog.

A Google legújabb, májusban bemutatott fejlesztése, a Google Duplex tökéletesen alátámasztja Mérő szavait. A látványos bemutató két rövid telefonbeszélgetést tartalmaz, amelyekben a Google asszisztense időpontot egyeztet megbízója nevében. Először egy hajvágásra jelentkezik be, másodszor egy étteremben foglal asztalt, mindkétszer hibátlanul oldva meg a feladatot, a vonal másik végén lévő ember nem sejti, hogy egy géppel beszélget. Könnyű belátni, hogy egy ilyen, mindenki számára elérhető segítség mennyi időt spórolna meg nekünk a mindennapokban, és nem kell hozzá túl nagy fantázia, hogy elképzeljük, néhány éven belül az emberek többsége így fogja intézni a dolgait. Vagyis rettegés helyett inkább barátkozzunk meg a feltartóztathatatlan változással, és igyekezzük kihasználni előnyeit!

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek