+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Hogyan használják a hazai webáruházak az online marketing eszközöket?

A digitális jelenlét talán sosem volt még ilyen nélkülözhetetlen a vállalkozások számára, mint manapság. A Shoprenter által szervezett „Nagy Webáruház Felmérés 2023” eredményei alapján most belemerülünk abba, hogyan is használják a hazai webáruházak a rendelkezésükre álló marketingeszközöket. A kutatás keretében 719 hazai webáruház tulajdonosa válaszolt.

A legfontosabb marketingeszközök

A Google Ads, a közösségi média és a (SEO) keresőoptimalizálás a három pillér, amelyeken a sikeres online értékesítés nyugszik. Ezek az eszközök biztosítják az elsődleges forgalmat, a márkaismertséget és a bevételnövekedést.

Közösségi média jelenlét

Az említett felmérés szerint a webáruházak 83%-a használja a közösségi oldalakat, mint marketing eszközt. A Facebook, Instagram, és egyre növekvő mértékben a YouTube és TikTok kiemelkedő szerepet kapnak a vásárlók elérésében.

SEO: A látogatottság motorja

A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás a webáruházak 71%-a számára alapvető eszköz. A tartalom és a technikai SEO összhangja növeli az organikus látogatottságot, ami értékes, költséghatékony forgalmat generál.

Google Ads: A fizetett hirdetések ereje

A Google hirdetések használata (58%) lehetővé teszi, hogy a webáruházak pontosan a célközönségüknek mutassák be ajánlataikat, emellett mérhető és gyors visszajelzést biztosít a befektetett összegről.

Marketing költségvetés és menedzselés

A válaszadók 69%-a évente legalább fél millió forintot költ, átlagosan pedig 4,8 millió forintot marketing céljaira. A webáruházak többsége házon belül próbálja kezelni ezeket a feladatokat, bár a menedzselés 35%-uk számára jelent komoly kihívást.

A legfőbb kihívások

A webáruházak számára az új vásárlók szerzése és a vásárlási gyakoriság növelése jelentik a legnagyobb akadályokat. Érdemes megemlíteni, hogy a kosárelhagyók kezelésére vonatkozó stratégiák hiánya komolyan jelentkezik, ami jelentős bevételkiesést eredményezhet.

Miért éri meg kiszervezni az online marketinget?

A felmérés szerint a válaszadók több mint fele (52%) nem szervez ki marketingtevékenységet. A ki nem szervező kitöltők több, mint egyharmadának nehézséget jelent a marketing tevékenységek menedzselése. Egyes esetekben ez belső erőforrások hiánya vagy a szükséges szakértelem hiányából adódik. Emellett a marketingtevékenységek komplex menedzselése – különösen a Google és Facebook hirdetések, valamint a SEO terén – magas szintű szaktudást és folyamatos figyelmet igényel. Itt lép képbe a csapatunk, speciális tudásunkkal és tapasztalatunkkal képesek vagyunk ezeket a kihívásokat hatékonyan kezelni.

Költségek és költségvetés

A marketingre fordított költségek széles skálán mozognak: a válaszadók 35%-a havonta 50-100 ezer forint között, 29%-uk 100-200 ezer forint között, míg 14%-uk 200 ezer forint felett költ hirdetésekre és SEO-ra. Ezek az összegek jelentős befektetést jelentenek, amelynek megtérülését optimalizálni kell.

A leggyakoribb nehézségek

A felmérés kiemeli, hogy a kiszervezéstől tartózkodó webshopok 43%-a új vásárlók szerzésével, 41%-uk a vásárlási gyakoriság növelésével küzd leginkább. Ezen kihívások közvetlenül kapcsolódnak a marketingtevékenység hatékonyságához, mely területeken az ügynökségünk mélyreható tapasztalatokkal rendelkezik.

Összegzés

Az előttünk álló időszak kihívásaihoz alkalmazkodva, a hazai webáruházak marketingstratégiájában a Google Ads, közösségi média és a keresőoptimalizálás továbbra is kiemelt szerepet kapnak. Az adatok azt mutatják, hogy a hagyományos offline és a kevésbé célzott online hirdetések háttérbe szorulnak, míg az integrált, intelligens és jól menedzselt kampányok kerülnek előtérbe. A Drive Online Marketingnél hatalmas hangsúlyt fektetünk a kreatív és innovatív megoldásokra, amelyek a webáruházak számára is hozzáférhetőek. Bármely online marketing kihívás esetén keressen minket bizalommal, mi biztosítjuk, hogy vállalkozása ne csak lépést tartson, de élen járjon az online marketing világában!

(A blogcikkben szereplő adatok a Shoprenter „Nagy Webáruház Felmérés 2023” eredményein alapulnak.)

 

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek