facebookMárcius végén a Facebook egy szűkszavú közleményben bejelentette, hogy az elkövetkező hat hónap során kivezeti szolgáltatásai közül a Partner Kategóriákat, amelynek segítségével a hirdetők harmadik fél által szolgáltatott információk alapján célozhatták be potenciális vásárlóikat. A Partner Kategóriák mintegy öt éve létezik, és eredetileg az hívta életre, hogy a Facebook önmagában nem rendelkezik elegendő információval felhasználói vásárlási szokásairól, ezért kénytelen külső cégek segítségét (és adatait) igénybe venni a minél pontosabb targetinghez.

Például ha egy autógyártó olyan Facebook-felhasználókat akar célba venni, akik jó eséllyel érdeklődnek az adott márka iránt, akkor a Partner Kategóriák segítségével ezt megteheti, bizonyos adatbányász cégek ugyanis összegyűjtik az internetes tevékenységünkből hasznosítható adatokat, majd ezt eladják a Facebooknak, aki összepárosítja az infókat a profilunkkal, így az autógyártó célcsoportja egy gombnyomással előhívható. A Partner Kategóriák által biztosított adatok csak hét országban (Ausztrália, Brazília, Franciaország, Németország, Japán, USA és Egyesült Királyság) elérhetőek, ám a bejelentés szerint már ott sem sokáig. De vajon mi lehet az oka a hirtelen változtatásnak?

Nem kell Sherlock Holmesnak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, ez valószínűleg a Cambridge Analytica botrány utóhatása. A Facebook imidzsét erősen negatív irányba befolyásoló ügy sok embernek felnyitotta a szemét, és emberek milliói lepődtek meg azon, hogy a közösségi oldal olyan információkat is tárol róluk, amelyeket egyáltalán nem akartak elárulni neki. Bár a Partner Kategóriákkal kapcsolatban eddig még senki nem emelt kifogást, a Facebook minden valószínűség szerint meg akarja előzni egy újabb botrány kirobbanását, ezért magától beszünteti ezt a szolgáltatást.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a Partner Kategóriák – bármilyen ígéretesnek is tűnt a hirdetők számára – egyáltalán nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, és a célzott hirdetések sokkal kevésbé voltak hatékonyak az elvártnál. Így a Facebook tulajdonképpen két legyet üt egy csapásra ennek a szolgáltatásnak a kivezetésével: megelőz egy újabb botrányt, és megszabadul egy mára már kissé elavultnak számító hirdetési módszertől.

Kapcsolódó blog cikkünk:

Hogyan védjük meg Facebook fiókunkat a kiber bűnözőktől?

Hogyan védjük meg Facebook fiókunkat a kiber bűnözőktől?

Az utóbbi időben rendkívüli módon megnövekedtek a kiber támadások világszerte.
A Microsoft elnöke és jogi igazgatója, Brad Smith több előadásában is kiemelte, hogy a világ vezető tech óriásai…
Olvass tovább »

Az év színe 2018-ban

2018-ban ibolyaszín kiskabátban vizualizáljuk az évet!

Egy Facebook hirdetés létrehozásakor több cél lebeghet a szemünk előtt. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a különböző hirdetéstípusokat a marketing céljainkhoz igazítani, fontos odafigyelnünk arra, hogy minden tartalom…
Olvass tovább »

Drive online - fiók audit

INGYENES GOOGLE ADS VAGY FACEBOOK ADS FIÓKAUDIT

Szeretnéd tudni, hogy mennyire működik hatékonyan cégetek Google Ads vagy Facebook Ads kampánya?
Fiókauditjaink során azt tapasztaltuk, hogy átlagosan a költségkeret 40%-a rosszul kerül elköltésre a fiókokban.

PÖRGESD FEL ÉRTÉKESÍTÉSED!

A Drive Online Marketing segít Neked!