Új Facebook valuta jöhetÚj (kripto) valuta bevezetését tervezi a Facebook, ami az egész pénzügyi világot felforgathatja. A Drive Online utánajárt, mit lehet tudni az új, Libra névre hallgató fizetőeszközről.

Mi szükség egy új fizetőeszközre?

A Libra bevezetésének hivatalosan az a célja, hogy a jelenleginél olcsóbban lehessen pénzt eljuttatni a világ egyik pontjáról a másikra. A tervek szerint a Librával egyszerűbb lesz a fizetés, mint bármelyik ország valutájával, több helyen lehet majd fizetni vele, így nem kell az átváltással (és annak költségeivel) vesződni. Mivel a Facebook jelenleg 2,38 milliárd havonta aktív felhasználóval rendelkezik, egy Facebook-felhasználók számára elérhető valuta nagyon komolyan átrendezné a pénzügyi világot, és háttérbe szoríthatna olyan hagyományosan erős valutákat, mint az amerikai dollár, a japán jen vagy a svájci frank.

Milyen következményei lehetnek?

Bár egyelőre megoszlanak a vélemények arról, hogy a Libra kriptovaluta lesz-e vagy sem, azokban az országokban, ahol a kormány tiltja a kriptovaluták használatát (pl. Kína vagy Oroszország), érdekes kérdéseket fog felvetni a bevezetése, de az USA-ban sem lesz egyszerű a helyzet, ott ugyanis 2014 óta nyereségadót kell fizetni a Bitcoin után. A legnagyobb különbség a Bitcoinhoz és a többi kriptovalutához képest, hogy míg azokat becslések szerint mintegy 30 millió ember használja a világon, a Libra ennél sokkal több ember számára lesz elérhető, éppen ezért a kormányoknak is komolyabban kell foglalkozniuk a kérdéssel. A kriptovaluták (és úgy általában a valuták) léte attól függ, hányan hisznek bennük. A Libra esetében úgy módosul ez a tétel, hogy hányan hisznek a Facebookban.

A Libra veszélyei

A Facebook életünk megkerülhetetlen szereplőjévé vált, és sajnos nem csak jó értelemben. Az utóbbi időben egyik botrány robbant ki a másik után azzal kapcsolatban, hogy a Facebook gyakorlatilag a tulajdonának tekinti a felhasználók személyes adatait, és úgy kereskedik velük, mint holmi árucikkel. Néhány évvel ezelőtt a többség még csak legyintett erre, de mióta fény derült a célzott álhírek világpolitikát befolyásoló szerepére, az emberek egyre óvatosabbak. Képzeljük el, mi történne akkor, ha a Facebook a Libra-tranzakciók révén a személyes adataink mellett mostantól a pénzügyi helyzetünkről és a költési szokásainkról is naprakész információkkal rendelkezne. Mennyi ideig tartana létrehozni egy olyan algoritmust, amely kiszámolja, mekkora az a maximális összeg, amennyit még hajlandóak lennénk kifizetni valamiért, hogy aztán a cégek kartellekbe tömörülve ezt az árat vasalják be vásárlóikon?

A Libra tervezett bevezetésének időpontja egyelőre nem ismert, de Mark Zuckerberg elszántságából kiindulva csak idő kérdése. Egy biztos: a Librával új időszámítás kezdődik a pénzvilágban.

 

Kapcsolódó blog cikkünk:

Spacex - jövő a jelenben

Jövő a jelenben

Amikor Elon Musk egy 2011-es interjúban azt mondta, hogy az űrutazás költségeit a tizedére akarja csökkenteni, néhány évtizeden belül reményei szerint embereket küldhet a Marsra, 2040-re pedig egy 80 ezer fős marsi kolóniát szeretne létrehozni…
Olvass tovább »

mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia a barátod

Hollywood régóta és nagy erőkkel dolgozik azon, hogy elültesse bennünk a mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmet. A 2001: Űrodüsszeia szuperszámítógépe, HAL…
Olvass tovább »

Drive online - fiók audit

INGYENES GOOGLE ADS VAGY FACEBOOK ADS FIÓKAUDIT

Szeretnéd tudni, hogy mennyire működik hatékonyan cégetek Google Ads vagy Facebook Ads kampánya?
Fiókauditjaink során azt tapasztaltuk, hogy átlagosan a költségkeret 40%-a rosszul kerül elköltésre a fiókokban.

PÖRGESD FEL ÉRTÉKESÍTÉSED!

A Drive Online Marketing segít Neked!