+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Senki sem látja az AdWords display hirdetések felét!

A Google szerint az AdWords display hálózati megjelenések 56%-át nem látja senki…

Ez elsőre nagyon ijesztően hangzik! Megjelentetünk egy rakás hirdetést teljesen feleslegesen. Ez egyfelől igaz is, hiszen óriási mennyiségű adatforgalomról van szó, mely érinti a hirdetési felületet biztosító médiumokat és a Google szervereinek is biztosan nagy mennyiségű felesleges munka. Ennek természetesen mindkét fél részéről komoly költsége van. De egyik fél sem ingyen teszi, amit tesz, nyilván így is mindkét fél számára profitot termelnek a hirdetések.

És mennyibe kerül ez az Adwords hirdetőknek? Tulajdonképpen semmibe, hiszen, ha kattintás alapú a kampány (CPC) és nem 1000 megjelenésenként (CPM) fizetünk a Google-nek, akkor csak egyszerűen fájdalmas ez az információ, de nem kerül semmibe.

Sőt, nézhetjük pozitív szemlélettel is a statisztikákat. A display hálózatos hirdetések 44%-át látja valaki. Eddig csak hitetlenkedtek az Adwords felhasználók, hogy milyen irdatlan nagy számú megjelenést lehet elérni pár ezer forintból, de most már itt egy statisztika, ami megmutatja, hogy tényleg nagy tömegeknek lehet kommunikálni. Nézzünk pár hétköznapi eset statisztikáját:

Jól látszik az a nagyon reményt keltő eredmény, hogy egy átlagos teljesítményű display kampány esetében 350 Ft-ér 1000 alkalommal látják a hirdetésünket az előre definiált célcsoportba tartozók. És még kattintanak is páran.

Ez messze a legolcsóbb elérési költség, amit a piacon vásárolni lehet, ráadásul pontosan mérhetőek lesznek az átkattintások és az esetleges konverziók is. Ez alapján még a CPM, azaz 1000 megjelenésenkénti költségvetés is jól működhet egy nagyobb volumenű kampánynál.

Én azt vallom, hogy a márkaépítés is konverzió alapon kell működjön, természetesen itt főleg soft konverziókról beszélhetünk, ami lehet egy visszafordulási arány, vagy egy adott oldal megtekintése, vagy hírlevél feliratkozás is. Ezeknek a céloknak a mérésénél figyelembe kell venni, hogy egyre jobban terjed a többeszközös internetezés, így a legtöbb hard konverziót nem azon az eszközön hajtják végre, amin egy display hirdetéssel találkoztak.  A Google statisztikája alapján Magyarországon a felhasználók 46%-a használja az internetet mobilról vagy táblagépről is. Tehát egy display kampány készítésénél olyan konverziós pontokat érdemes felépíteni, melyek még az első mobilos kattintásnál megfigyelhetőek.

Nézzétek meg a Google infográfját a display megjelenésekről! Megtudhatjátok még belőle, hogy melyek a legjobban látott bannerek és még sok egyéb érdekességet!

http://think.storage.googleapis.com/docs/5-factors-of-viewability_infographics.pdf

Üdv:

Balázs

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek