+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Pixelgrafika-kép négyzetekből

Drive online: pixel gafikaApró kis négyzetek, amikkel bármit, de valóban bármit megjeleníthetsz és jóval könnyebb, mint hollókat tanítani repülni a víz alatt… Komolyra fordítva a szót: a számítógépes képszerkesztésnél két irányzatot kell megneveznünk – a pixel alapú grafikát és a vektor alapú grafikát. A pixelgrafika nagyon könnyen kipróbálható, gyorsan érhetünk el szemmel látható eredményt és nem mellesleg szórakoztató is.

A pixel képpontot jelent, a monitoron önállóan megjeleníthető legkisebb egység. Informatikai fogalomtárban a pontos meghatározása a következő: „Két dimenziós, nem osztható, önálló képelem. Raszteres adatok egy elemi képpontja, melynek helye sorokkal, oszlopokkal jellemezhető, információ tartalma a denzitás érték.” A képpont információtartalmát a színe adja.
Tehát a pixel- vagy rasztergrafikával készült képek bizánci mozaikképekre emlékeztetnek. Hátránya, hogy nagyíthatósága korlátos, hiszen a számon tartott képpontok között nincs további képi információ. Ha meg akarsz ölni egy pixelgrafikus képet, nagyítsd fel és szétesik darabjaira, pixelesedik.

via GIPHY

Természetesen ez is idővel művészetté nőtte ki magát. A pixel art kifejezést először Adele Goldberg és Robert Flegal használta 1982-ben. A stílus az első számítógépes grafikus programokkal jött létre, mely az 1970- es évekre tehető. A nagyvilágban elképesztő türelemmel készülnek pixelgrafikus játékok és képek.

Én mindenkit csak buzdítani tudok, hogy próbálja ki, szórakozzon vele néhány órát, biztos vagyok benne, hogy nem fogja megbánni. Ha pixelgrafikát szeretnél létrehozni, akkor a következő programokat ajánlják a nagyok: Photoshop, Gimp, MyPaint, TuxPaint, Paint. De ha manuálisan próbálnád ki, akkor elég csak négyzethálós lapot és ceruzát ragadnod!
Inspirációnak a következő link!

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek