+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Jövő a jelenben

Spacex - jövő a jelenbenAmikor Elon Musk egy 2011-es interjúban azt mondta, hogy az űrutazás költségeit a tizedére akarja csökkenteni, néhány évtizeden belül reményei szerint embereket küldhet a Marsra, 2040-re pedig egy 80 ezer fős marsi kolóniát szeretne létrehozni, rajta kívül talán senki nem hitt ebben. A dél-afrikai milliárdos zseni azonban azóta sem tétlenkedik, és szinte havonta produkálja az újabb és újabb elképesztő eredményeket, amelyek mind egy-egy lépéssel közelebb viszik céljához.

A februári sikeres Falcon Heavy rakétateszt után – amelynek során egy meggypiros Tesla Roadstert állítottak földkörüli pályára – a SpaceX több mérföldkőnek számító eseményt is bejelentett a 2018-as esztendőre.

Ezek közül az első a júniusban esedékes következő Falcon Heavy rakétakilövés, amelynek során Musk nemcsak minden idők legnagyobb méretű – 64 tonnányi – hasznos rakományát akarja az űrbe juttatni, hanem kísérletet tesz a költségek további csökkentésére is, mégpedig úgy, hogy a visszaérkezés során a rakétáról leváló, és rendszerint a tengerbe zuhanó védőburkolatot egy hatalmas baseballkesztyűre emlékeztető szerkezettel akarja elkapni, mivel az elsüllyedő, elsodródó alkatrészek begyűjtése rendkívül költséges.

A másik nagy terv az idei évre a Dragon földkörüli pályára állítása – emberi személyzettel! A kereskedelmi célú űrutazás a közeljövő egyik legjövedelmezőbb iparága lehet, és a SpaceX kiélezett versenyt folytat a Boeinggel a piacvezetői pozícióért. Addig azonban nem lehet turistákat küldeni az űrbe, amíg a tesztrakéták időnként felrobbannak. A cél tehát egy megbízható űrhajó létrehozása, és Musk szerint a SpaceX 2018 végére már képes lesz ezt teljesíteni.

Az eddigiek alapján erre minden remény megvan, hiszen a SpaceX utolsó bakija több mint másfél éve történt, még 2016 szeptemberében, amikor egy Falcon 9 felrobbant a kilövés előtt, ám azóta a tesztek minden várakozást felülmúló eredményeket hoztak.
Az egyelőre még a jövő zenéje, hogy sikerül-e ebben az évben mindkét célt teljesíteni, de látva Musk elszántságát és eredményeit elhihetjük neki, hogy „A kudarc nem opció.”

forrás: https://techcrunch.com/2018/02/09/spacex-aims-to-make-history-3-more-times-in-2018/

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek