+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Április 1. – A trollok napja

Április 1. – A trollok napjaVilágszerte és hazánkban is nagy hagyományai vannak az április elsejei szívatásoknak, és a legsikerültebb tréfáknak az a jutalma, hogy még évtizedek múltán is őrzi őket az emlékezet. Ilyen például az, amikor az 1980-as évek végén az akkori Népsport keretes hírben számolt be róla, hogy Maradona a Vasasba igazolt, vagy amikor az 1990-es években a Dunántúli Napló azzal hülyítette be pécsiek százait, hogy az Evita forgatása során Madonna meztelenül fog végigfutni Pécs sétálóutcáján, a jelenet felvételéhez pedig statisztákat keresnek.

Sokan tartottak tőle, hogy a 2000-es évek és az internet eljövetele kiírtja ezt a szép hagyományt, ám szerencsére semmi ilyesmi nem történt, a bolondok napja egyszerűen átköltözött az internetre – és piacvezető cégként a Google úgy érezte, kötelessége élen járnia a trollkodásban is. Szinte minden évben előrukkoltak egy vagy több április 1-i kamu fejlesztéssel, amivel általában a fél világot sikerült átverniük. 2006-ban például ezen a napon jelentették be Google Romance szolgáltatást, ami nem kevesebbet ígért, mint hogy a keresései alapján mindenkinek segít megtalálni a lelki társát. 2008-ban Ausztráliában a gDay nevű új kereső technológiát harangozták be, amely képes weblapok között keresni – 24 órával azok létrehozása előtt! 2010-ben pedig a Google Fordító „Animal Translator” szolgáltatással bővült, aminek az volt a célja, hogy segítsen „áthidalni az emberek és állatok közötti szakadékot”.

2013-ban március 31-ére időzítették a Google Nose bejelentését, a YouTube-ra feltöltött, hozzá kapcsolódó videó szerint a felhasználók mostantól meg is tudják szagolni azt, amire rákeresnek, és érezhetik egy új autó, egy virág vagy akár egy kísértet illatát. 2017-ben, szintén egy nappal április 1. előtt a Google Hollandiában jelentette be legújabb projektjét, a Google Wind szolgáltatást. A YouTube-ra feltöltött videóban elmagyarázzák, hogy Hollandia a világ egyik legélhetőbb országa, ám sajnos évi 145 napot esik az eső, ezért a Google összehangolta az ország 1170 szélmalmának mozgását, hogy a hatni tudjon a felhők vonulására és befolyásolni tudja, mikor esik az eső, és mikor nem.

A legnagyobb átverés a Google részéről azonban kétségkívül az volt, amikor 2004. április 1-én egy új e-mail szolgáltatás elindítását jelentették be Gmail néven 1 GB-os tárhellyel – miközben az akkor piacvezetőnek számító Hotmailnél 2MB járt minden felhasználónak. Naná, hogy mindenki átverésnek hitte. :)

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek

Marketing stratégia

Mikor kezdődik a karácsony?

A kereskedelemben a karácsony és az azt megelőző karácsonyi szezon a legforgalmasabb időszak, ezért egyáltalán nem mindegy, mikor indítjuk el az erre vonatkozó hirdetéseket. Ehhez

Tovább olvasom »