+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Hivatkozások építése – a minőség vagy a mennyiség a fontosabb?

Az online marketing világában a hivatkozások építése kulcsfontosságú, hiszen többek között így érhetjük el azt, hogy a Google algoritmusa minél előkelőbb helyre rangsorolja weboldalunkat. A felhasználók túlnyomó többsége egy-egy keresés során arra sem szívesen veszi a fáradságot, hogy lejjebb görgessen, a második vagy harmadik oldalra pedig csak a legritkább esetben kattint át, vagyis minden vállalkozásnak az a célja, hogy egy adott témában megszerezze az első négy-öt hely egyikét a keresési eredményekben. Ehhez pedig elengedhetetlenek a backlinkek.

Mi az a backlink?

A backlink olyan, más oldalról induló hivatkozás, amely a mi honlapunk egy meghatározott oldalához vezet. Azt, hogy egy kereső milyen sorrendben jeleníti meg a találatokat, egy algoritmus dönti el. Ez az algoritmus figyelembe veszi a backlinkeket is, mert ezek segítségével állapítja meg, mennyire hiteles egy oldal. A hivatkozások építése, vagyis a backlinkek gyűjtése tehát fontos eleme a keresőoptimalizálásnak. De vajon mi alapján dönt az algoritmus? A mennyiség vagy a minőség esik nagyobb súllyal latba?

A hitelesség a döntő

A Google egyik vezető szakembere, John Mueller egy kérdésre válaszolva elárulta, hogy a mennyiségnek szinte semmilyen szerepe nincs az algoritmus döntésében. A Google kizárólag az alapján osztályozza a linkeket, hogy azok mennyire relevánsan hivatkoznak az adott oldalra. Vagyis felesleges „telespammelni” a netet hivatkozásokkal, az algoritmus ugyanis egyenként értékeli őket, és egymillió (vagy tízmillió) nem releváns backlink pont annyit ér, mint ha semmilyen hivatkozás nem mutatna a honlapunkra. Ezzel szemben egyetlen megkérdőjelezhetetlen hitelességű hivatkozás is elég lehet ahhoz, hogy előkelő helyre kerüljünk a találati listán. A minőség tehát egyértelműen fontosabb a mennyiségnél.

Milyen a hiteles backlink?

A jó backlink hiteles oldalról mutat a mi honlapunkra. Egy oldal attól lesz hiteles, hogy az adott témában – és önmagában is – sok weboldal hivatkozik rá hiteles forrásként. Akárcsak az életben: inkább hiszünk egy nemzetközileg elismert szaktekintélynek, mint egy anonim kommentelő hozzászólásának. Hiteles oldalak lehetnek például hírportálok vagy tudományos honlapok, amelyek saját hitelességüket részben más hiteles oldalak hivatkozásainak, rájuk mutató backlinkjeinek köszönhetik.

Javítani akarsz online marketinged hatékonyságán? A Drive Online Marketing tapasztalt és lelkes csapatára mindig számíthatsz! Vedd fel velünk a kapcsolatot, és állítsd növekedési pályára vállalkozásod!

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek