+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

TikTok – az új csodafegyver az online marketingben?

TikTok – az új csodafegyver az online marketingben?

A TikTok 2016-ban indult, és mindössze két és fél éve, 2018 augusztusa óta érhető el világszerte, ám ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy mostanra mintegy 700 millió havonta aktív felhasználója legyen, ám ennél sokkal több emberhez juthatnak el az erre a platformra feltöltött tartalmak, hiszen 2020-ban az alkalmazás letöltéseinek száma átlépte a 2 milliárdot. Nem csoda, ha a hirdetők is egyre komolyabb érdeklődést mutatnak a TikTok iránt.

Hogyan hirdethetünk a TikTokon?

A többi online marketingben használatos felülettel, például a Facebokkal vagy a Google-lel ellentétben a TikTokon a hirdetők nem hozhatnak létre saját hirdetési fiókot, és nem tölthetnek fel közvetlenül egyenleget. A TikTokon csak szerződött ügynökségeken keresztül lehet hirdetni, mint amilyen a Drive Online Marketing, amely nemrégiben lett a TikTok hivatalos magyarországi partnere.

Miben más a TikTok, mint például az Instagram vagy a YouTube?

Az alkalmazáson csak videók nézhetőek, amelyek nem lehetnek hosszabbak 1 percnél, de a legtöbb tartalom ennél jóval rövidebb, a hosszuk legtöbbször nem haladja meg a 15 másodpercet. Ennek köszönhetően másféle és sokkal aktívabb figyelmet követel, mint az Instagram és a YouTube, ezért az interakciók száma is jóval magasabb. Mivel a felhasználók többsége 35 év alatti, sokkal nyitottabbak az újdonságokra, legyen szó egy új mobilapplikációról, márkáról vagy éppen szolgáltatásról.

Mit tudunk a TikTok magyar felhasználóiról?

Magyarországon közel 2 millió felhasználója van a TikToknak. 75%-uk elmúlt már 18 éves, tehát a közhiedelemmel ellentétben nemcsak általános iskolások küldözgetnek rajta vicces videókat egymásnak. Valamivel több nő (52%) használja, és többségben vannak azok, akik androidos készülékre töltötték le az applikációt. A felhasználók átlagosan napi 65 percet töltenek a TikTokra feltöltött videók nézegetésével, és naponta 11-szer nyitják meg az alkalmazást. Havonta átlagosan 8,3 milliárd videót néznek meg ezen a platformon.

Összességében tehát elmondható, hogy a TikTok rendkívül hatékony eszköz lehet a márkaismertségi, márkakedveltségi és termékbevezetési célok elérésében – különösen, ha újszerű, kreatív stílusú kommunikációt folytatunk, amellyel meg tudjuk szólítani a felhasználókat.

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek