+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Hogyan éljük túl a home office-t?

A koronavírus-járvány kitörése előtt főként azok végeztek távmunkát, akik maguk választották azt, és általában tudták, mit vállalnak. Valószínűleg kialakítottak maguknak egy kis irodát vagy munkaterületet, ahol zavartalanul dolgozhatnak, a gyerekek pedig óvodában vagy iskolában ricsajoztak napközben, nem pedig körülöttük. A pandémia azonban emberek millióit kényszerítette home office-ba – sokszor az egész családjukkal együtt –, és többségüknek esélye sem volt kialakítani az ideális munkakörnyezetet otthon. Legújabb cikkünkben összeszedtünk néhány hasznos tippet azok számára, akik szeretnék elkerülni a kiégést és a depressziót az otthonról végzett munka során.

  1. Napirend

Az otthonról dolgozók jelentős része arra panaszkodik, hogy egybefolyik a munkája és a magánélete, képtelen elkülöníteni a kettőt egymástól. Ebben segíthet az, ha előre kijelölöd magadnak a munkaidőt, és amikor az lejárt, leteszed a munkát, hogy más dolgokkal is foglalkozhass.

  1. Szünetek

Ne hagyd, hogy beszippantson a munka, időnként tarts kisebb szüneteket, mintha az irodában lennél. Hosszú távon így hatékonyabban tudsz dolgozni, mintha végkimerülésig hajszolnád magad pihenő nélkül.

  1. Csevegés

Minden nap szánj legalább 10 percet arra, hogy Zoomon vagy más csatornákon csevegsz a kollégáiddal – szigorúan nem a munkáról. Ha megvitatjátok a kedvenc sorozatod legújabb epizódjának történéseit, azzal csökkentheted a saját stressz-szintedet, és kevésbé érzed magad elszigetelve a világtól.

  1. Friss levegő

Jólesne egy kis friss levegőt szívni egy munkanap kellős közepén? A jó hír az, hogy egy tanulmány szerint ez fokozza a produktivitást, a friss levegő hatására ugyanis az ember jobb döntéseket hoz, és javul az információfeldolgozó képessége is. Szóval, ha úgy érzed, jót tenne egy kis lazítás, menj el sétálni – vagy legalább nyisd ki az ablakot!

  1. Énidő

Tarts fenn magadnak énidőt, hogy fel tudj töltődni, mielőtt belevágnál a következő feladatba. Válassz egy olyan tevékenységet, ami tényleg kikapcsol, legyen az valamilyen hobbi vagy meditáció – és szakíts rá időt minden nap!

  1. Szabadság

Az emberek átlagosan napi három órával többet dolgoznak home office-ban, ami megnöveli a kiégés kockázatát. Ezért rendkívül fontos, hogy időnként vegyél ki egy-két nap szabadságot, hogy az agyad pihenni tudjon, és csak akkor vágj bele a következő feladatba, ha úgy érzed, hogy kipihented magad.

  1. Hírkorlát

Igyekezz korlátozni a hírfogyasztásodat, a túl sok negatív hír ugyanis növeli a stressz-szintet, és elvonja a figyelmed a munkáról.

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek