+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Miért ne állítsd le a brand kampányodat?

Drive brandAz elmúlt években számos cégvezető feltette már magának a kérdést, vajon érdemes-e pénzt áldoznia saját brandje kulcsszavainak hirdetésére. Megoszlanak a vélemények a témában, egyes cikkek azt sugallják, hogy nettó pénzkidobás, mások szerint üzleti öngyilkosságot követ el, aki nem költ rá.

Valójában a brand kifejezések hirdetése több szempontból is fontos. Először is, ezzel megvédhetjük brandünk kulcsszavait a konkurenciától. Másodszor, a brand kifejezések olcsók, szinte mindig alacsonyabb a CPC-jük, mint más kulcsszavaknak. Ráadásul a brand kulcsszavainak hirdetésére költött összeg jellemzően csak egy kis százaléka a kiadásoknak. Az alábbi cikk egy konkrét példán keresztül mutatja be, mi történik, amikor valaki leállítja a brand kampányát.

Az egyik ügyfél le akarta állítani brandje kulcsszavainak hirdetését, mert úgy érezte, hogy nincs rá szüksége. A brand kampány a havi teljes PPC kiadásainak kevesebb, mint 7%-át tette ki, összes brand kiadásai azonban ennek következtében 168%-kal emelkedtek. Nézzük meg, mi is történt pontosan.

A Google brand kampány leállítását követő hónapban a kiadások 9%-kal csökkentek, a konverziók azonban 52%-kal visszaestek, és míg a CPA 91%-kal nőtt, a bevétel 54%-kal, a ROAS pedig 49%-kal csökkent. Hiába növekedtek az organikus keresésekből származó bevételek 12%-kal, ez nem kompenzálta a fizetett keresések elmaradása okozta veszteségeket, és az ügyfélnek összességében 21%-os bevételcsökkenést kellett elkönyvelnie.

Elméletben azt gondolhatnánk, hogy a brand kampány leállítása után is ugyanannyian fognak rákeresni a cégünk nevére és rákattintani az organikus brand hirdetésekre. Az adatok azonban nem ezt mutatják. A statisztikákból emellett az is kiderül, hogy a brand kampány szüneteltetése alatt más csatornákon is visszaesett a bevétel.

Összességében tehát kijelenthető, hogy megéri a brand kampányra költeni, a fenti példából ugyanis egyértelműen kiderül, hogy az organikus keresések nem képesek pótolni az így kieső bevételeket.

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek