+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

A YouTube és a videózás jövője

Az online marketing világában az egyetlen állandó a folyamatos változás, az elmúlt egy évben pedig ezeknek a változásoknak az üteme felgyorsult az egész bolygót karanténba kényszerítő koronavírus-járvány hatására. Többek között új fogyasztói magatartások jelentek meg, felértékelődött az első kézből szerzett adatok jelentősége, és megnövekedett az érdeklődés a „slow living” iránt – ezeknek az új trendeknek pedig az egyik leghitelesebb tükre a YouTube, illetve az oda felkerülő tartalmak és azok nézettségének alakulása. A Google legújabb elemzése három főbb pontban foglalta össze, hogyan váltak a videók életünk nélkülözhetetlen részévé.

  1. Az élő közvetítések segítenek abban, hogy egy közösség tagjai legyünk

Azzal, hogy egész országok kerültek tetszhalott állapotba a pandémia miatt, eltűntek azok az alkalmak, amelyeknek köszönhetően az emberek úgy érezhették, hogy egy nagyobb közösség tagjai – megszűnt a lehetőség arra, hogy elbeszélgessenek egy vadidegennel egy közös ismerős esküvőjén, vagy hogy szóba elegyedjenek valakivel egy közös meccsnézésen. Nem meglepő, hogy ennek hatására emberek millió fordultak az online tartalmak felé. Főként az élő közvetítések, a live streamek iránti érdeklődés nőtt meg, a felmérés szerint ugyanis a felhasználók 85%-a nézett valamilyen live streamet az elmúlt egy év során. Ennek az az oka, hogy a közös videónézés – még ha csak virtuálisan is – olyan, mint egy közösség részének lenni.

  1. Elmosódik a határ a munka és a magánélet között, ami őszintébb tartalmakat eredményez

Az elmúlt egy évben otthonunk egyszerre volt iroda, iskola és óvoda, és az egykor oly éles határvonal a munka és a magánélet között teljesen elmosódott. Ennek hatására csökkent a nyomás az embereken, hogy irreális képet közvetítsenek az életükről, és kedvenc tartalomkészítőiktől is ezt várják el. A videók világának nyertesei egyértelműen azok, akik képesek kitörni a megszokott keretek közül, és közvetlenül, hiteles hangon tudják megszólítani a közönséget. Jó példa erre Samay Raina indiai humorista, aki sakkmérkőzéseket kezdett élőben közvetíteni és kommentálni, aminek hatására az egykor elitista okostojások játékának tartott szellemi sport sosem látott népszerűségre tett szert Indiában. A sakkal kapcsolatos tartalmak népszerűsége 100%-kal nőtt világszerte az elmúlt egy évben.

  1. Az egyszerre több érzékszervre ható videók erősítik az összetartozás érzését

Az egyszerre több érzékszervre ható videótartalmak népszerűsége folyamatosan nő. Ilyenek például a videó podcastek, a first person videók vagy az ASMR videók (az Autonomous Sensory Meridian Response-ból kreált betűszó, magyarul nagyjából azt jelenti, hogy „önálló érzéki-idegi reakció”) Ezek a tartalmak túllépnek a megszokott audiovizuális kereteken, és azt az illúziót keltik a nézőkben, mintha ők is résztvevői lennének ezeknek a videóknak.

Ezek a trendek mind arról árulkodnak, hogy az online videók képesek összekötni az embereket, akiknek igényük van az összetartozás és a kapcsolattartás valamilyen formájára, így azoknak a cégeknek, amelyek hatékonyan szeretnék eljuttatni üzenetüket potenciális vásárlóikhoz, alkalmazkodniuk kell ezekhez az új igényekhez.

Élj az online videók adta lehetőséggel, szólitsd meg célközönséged YouTube-on Google Ads hirdetéssel!

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek