+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Milyen a jó jelszó?

2022-ben már senkinek nem okozhat meglepetést az, hogy az internetet nem mindenki jó szándékkal használja. A kiberbűnözés létező fogalom, akárcsak az adathalász e-mailek és a feltört mobileszközök. Jó hír viszont, hogy a legtöbb támadás kivédhető azzal, ha van egy erős jelszavunk, és azt senkinek nem áruljuk el. De milyen egy jó jelszó?

Benne vagy a zöldben?

A Hive Systems legfrissebb táblázata szerint egy tapasztalt hackernek ennyi időbe telik feltörnie egy jelszót. A táblázatot böngészve megállapíthatjuk, hogy az olyan klasszikus megoldásoknak, mint az „123456” vagy az „abcdefg” réges-régen lejárt az ideje, és aki igazán biztonságban akarja tudni a fiókját és az adatait, az már nem is a kutyája nevét vagy a gyermeke születési adja meg jelszóként, hanem egy véletlenszerűen generált, legalább 16 karakterből álló jelsort.

Hogyan könnyíthetjük meg a hackerek dolgát?

A táblázat annyiban csalóka, hogy ez azokra esetekre vonatkozik, amikor a hacker semmilyen információval nem rendelkezik a jelszóról. Vagyis még azt sem tudja, hogy a jelszó latin vagy cirill betűkből áll, tartalmaz-e kis- és nagybetűket, illetve szerepelnek-e benne speciális karakterek. Ha ezek közül bármelyik információ rendelkezésére áll, az egy nagyságrenddel lecsökkenti a jelszó feltöréséhez szükséges időt. Az is fontos szempont, hogy véletlenszerűen generált vagy ember alkotta jelszóról van-e szó, az emberek ugyanis kiszámíthatóak, például ritkán tesznek egymás mellé négy vagy annál több mássalhangzót, míg a gépeket nem kötik ilyen íratlan szabályok.

A hackerek álma

A legegyszerűbb persze az, ha fel sem kell törni a szóban forgó jelszavakat, hanem egyszerűen el lehet lopni őket. A különböző oldalak különböző szintű jelszóvédelemmel rendelkeznek. A komolyabb e-mailszolgáltatók, a közösségi oldalak vagy a bankok jelszavait viszonylag nehéz ellopni, sokan azonban a bűnözők kezére játszanak azzal, hogy lustaságból egyetlen jelszót használnak mindenhova, és az olyan kevésbé fontos és/vagy kevésbé védett oldalakra is, mint például a különböző fórumok vagy éttermek, ugyanazzal a jelszóval lépnek be, mint a sokkal érzékenyebb és értékesebb adatokat tartalmazó felületekre. Ha egy jelszó egyszer lelepleződik, onnantól kezdve egyetlen másodpercig sem véd, hiába kerülne egyébként a zöld kategóriába a fenti táblázatban.

Forrás: https://www.hivesystems.io/blog/are-your-passwords-in-the-green?utm_source=tabletext

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek