+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

DALL-E 2, a stock fotók új generációja

A mesterséges intelligencia már a spájzban van. Azok után, hogy a ChatGPT felforgatta az internetet és az online keresések világát, valamint új távlatokat nyitott a szövegalkotás előtt, legyen szó akár egy kétsoros hírről, akár diplomamunkáról vagy éppen egy verseskötetről, nagyobb figyelmet kapott a már korábban elérhetővé tett DALL-E, illetve utódja, a DALL-E 2 képalkotó AI is, amely szöveges instrukciók alapján képes gyakorlatilag bármilyen képet előállítani. A nyilvánvaló előnyök mellett azonban számos aggály is felmerült a programmal kapcsolatban, ezeket szedtük össze legújabb blogcikkünkben, mivel ezek a mesterséges intelligenciák az online marketing világára is hatással vannak.

Miért szuper dolog a DALL-E 2

Ez a mesterséges intelligenciával működő képgenerátor részben azért tudott ilyen széles közönséget megszólítani, mert mind a mai napig ingyenes egy bizonyos mennyiségű kép erejéig, és utána is viszonylag olcsó a használata. Minden felhasználó 50 ingyenes kreditet kap az első hónapban, majd minden további hónapban 15 ingyenes kreditet. Egy generált és letöltött kép 1 kreditbe kerül. Ha az ingyenes keret kimerült, 15 dollárért (kb. 5000 forintért) további 115 kreditet lehet vásárolni, vagyis egy kép nagyjából 44 forintba kerül. Ez meglehetősen olcsó olyan magánszemélyek vagy szervezetek számára, akiknek jelentős mennyiségű képre van szükségük. A DALL-E 2 második és kétségkívül legfőbb előnye, hogy leegyszerűsíti a képek készítését. Képes nagy felbontású, valósághű képek létrehozására, amelyek különböző művészi koncepciókat és stílusokat tartalmaznak. Mindezt úgy, hogy semmilyen grafikai tervezési vagy képszerkesztési ismerettel nem kell rendelkezniük a felhasználóknak. Szintén a program előnyei közé sorolható, hogy a DALL-E 2 által generált képek tulajdonjoga az adott felhasználót illeti meg. A felhasználó szabadon használhatja az általa generált képet személyes és kereskedelmi célokra mint saját szellemi termékét. Ezzel megspórolhatók a képek online megvásárlásával járó költségek.

Mire érdemes figyelni

A DALL-E 2 fent említett előnyei tagadhatatlanok, hiszen lényegesen megkönnyíti és költséghatékonyabbá teszi a képek létrehozását. Néhány próbálkozás után azonban a korlátai is gyorsan nyilvánvalóvá válnak. A DALL-E akkor a legjobb választás, ha szürreális műalkotásokat akarunk alkotni, ugyanis egyelőre még messze van a fotorealisztikus képek előállításától. A másik problémát a DALL-E 2 nyelvi korlátai jelentik. Mivel a program csak angolul ért, az angolul nem beszélőknek nehéz dolguk lesz a kívánt képek létrehozásával, a szolgáltatás ugyanis részletes leírást igényel. Ráadásul nem tud pontos képeket előállítani, ha egy adott leíró kérés háromnál több tárgyat, tagadást, számokat és összetett mondatokat tartalmaz. Mindezek mellett a DALL-E 2 használata során etikai és jogi problémák is felmerülhetnek. Mivel a program az interneten fellelhető, hatalmas gyűjteményből generál képeket, elképzelhető, hogy egy adott generált kép bizonyos fokig hasonlítani fog egy eredeti képre vagy más generált képekre. Ez a felvethet a szellemi tulajdonjogok megsértésével kapcsolatos kérdéseket, ami kereskedelmi célú felhasználás esetén akár jogi problémákat is eredményezhet.

Az online marketing elképzelhetetlen fotók és kreatív grafikák nélkül, hiszen az emberi agy képfeldolgozó képessége messze hatékonyabb, mint ahogy a leírt szövegeket értelmezi, így egyetlen vizuális elem rengeteg üzenetet tud közvetíteni. Válaszd a Drive Online grafikus csapatát, ha kreatív megoldásokra van szükséged!

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek