+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Mikor kezdődik a karácsony?

A kereskedelemben a karácsony és az azt megelőző karácsonyi szezon a legforgalmasabb időszak, ezért egyáltalán nem mindegy, mikor indítjuk el az erre vonatkozó hirdetéseket. Ehhez azonban tudnunk kell, mikor is kezdődik pontosan a karácsonyi szezon, mikorra érdemes időzíteni az online marketing kampányokat. Az online kereskedelem legforgalmasabb időszakával foglalkozó, háromrészes cikksorozatunk első része következik.

A keresztény vallásban a karácsony két napja december 25. és 26., tehát hivatalosan még december 24-e, a szenteste sem tartozik a karácsonyhoz, a vallási hagyományok szerint az még adventi nap. A nagyobb ünnepekre azonban jellemző, hogy „terebélyesednek”, ezért Magyarországon a legtöbb családnál szenteste érkezik az ajándékokat hozó Jézuska, a karácsonyi ünneplés és hangulat pedig sokszor egészen Szilveszter napjáig kitart. Bár karácsonykor tradicionálisan Jézus születését ünnepeljük, manapság a szeretet ünnepe már elsősorban az ajándékozásról szól, amit a kereskedelem igyekszik is kihasználni azzal, hogy évről évre korábban kezdik meg a karácsonyi akciókat.

Miért ajándékozunk karácsonykor?

A karácsonyi ajándékozásnak többféle eredete van. Egyrészt szimbolikus gesztus annak tiszteletére, hogy Isten Fia emberré lett, vagyis nekünk ajándékozta magát, másrészt a karácsonyi betlehemezésre, kántálásra szokás volt megvendégeléssel vagy ajándékkal válaszolni. A gyermekek megajándékozása azonban eredetileg Szent Miklós napjához kötődött, és a 19. században az tevődött át fokozatosan karácsonyra. Az utóbbi fél évszázadban aztán ebből alakult ki az a karácsony előtti vásárlási láz, amely nem kis részben köszönhető a nyugati világban az élet szinte minden területén tapasztalható túlfogyasztásnak. Bár mi, magyarok nem szoktuk a gazdag országok közé sorolni magunkat, nem szabad megfeledkeznünk arról a tényről, hogy a világ mintegy kétszáz állama közül az egy főre jutó GDP-t és egyéb gazdasági mutatókat tekintve rendre az ötvenedik pozíció környékén foglalunk helyet az ilyen listákon, vagyis, akármilyen hihetetlen, a világ leggazdagabb egynegyedéhez tartozunk.

Mitől fekete a Black Friday?

A karácsonyi szezon évek óta egyre hamarabb kezdődik. Sokáig az volt a szokás, hogy advent első vasárnapján dördült el a startpisztoly, akkor nyitottak meg a karácsonyi vásárok, akkor indult meg a bevásárlási roham. Ez később áttevődött a Black Fridayre, vagyis a fekete péntekre. Az Egyesült Államokban a hálaadást követő első pénteken van a Black Friday, és mivel a hálaadás mindig november negyedik csütörtökén van, így a fekete péntek november 23-29. közé esik. Az USA-ban 1952 óta hagyományosan ez a nap a karácsonyi bevásárló szezon kezdete, a „fekete” jelzőt 1966-ban használták először, és arra utalt, hogy a rengeteg vásárló miatt hatalmas dugók alakultak ki, illetve az üzleteket elözönlötte a tömeg. Kereskedelmi jelentősége a 2000-es évek elején nőtt meg, 2003-ban fordul elő először, hogy az USA-ban ez lett a legforgalmasabb nap. Magyarországra alig egy évtized késéssel érkezett meg a vásárlás nem hivatalos ünnepnapja, 2014-ben tartották meg a kiskereskedelemben először a Black Friday nevű akciót, amelyen átlagon felüli árkedvezményeket kínáltak a vásárlóknak. Az azóta eltelt újabb évtized során pedig annyira megszoktuk a november végi akciós napot, hogy sokan erre az időpontra –2023-ban november 24-re – időzítik a karácsonyi ajándékvásárlás nagy részét.

Karácsonyi szezon az online marketingben

A koronavírus szorításában eltöltött két esztendő sok változást hozott az életünkben, az egyik nagy nyertese pedig az online kereskedelem lett. Az üzletek bezárása, a kijárási tilalom és a fertőzéstől való félelem olyanokat is az online vásárlás felé terelt, akik korábban soha nem vásároltak az interneten. Ennek következtében az online marketing szerepe is felértékelődött, hiszen egyre nagyobb tétje lett annak, hogy ki hány emberhez tudja eljuttatni a saját Black Friday akcióinak részleteit. Az erre vonatkozó online marketing kampányok a mind kiélezettebb verseny miatt egyre korábban indulnak, és míg a karácsonyi szezon kezdete néhány évtizede még advent első vasárnapja volt, manapság már halloween környékén megjelennek az üzletekben az első karácsonyi dekorációk, az online térben pedig az első karácsonyi hirdetések. A címben feltett kérdésre tehát az a válasz, hogy kereskedelmi szempontból a karácsony már október közepén, de legkésőbb november elején elkezdődik, és aki késlekedve indítja el az online hirdetési kampányát, az bizony könnyen lemaradhat a konkurencia mögött.

Cikksorozatunk következő része a webshopok és webáruházak utolsó negyedéves forgalmát vizsgálja meg alaposabban.

Hatékony Google Ads és/vagy Facebook kampány menedzsmentre van szükséged? Bízd a Drive Online tapasztalt marketingszakembereire!

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek