+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Külpiacra lépés 3. – Mi kell egy sikeres nemzetközi nyitáshoz?

Külpiacra lépés 3.

A nemzetközi terjeszkedés komoly ugrás minden cég életében. Akkor sem könnyű meglépni, ha minden feltétel adott hozzá, mert rengeteg a változó, nincsen garantált sikerrecept, és bármikor felbukkanhat egy olyan versenytárs, aki egyik pillanatról a másikra semmissé teszi értékesítési előnyünket. A sikeres külföldi terjeszkedéshez éppen ezért nem csak idő, tőke és türelem kell, hanem nagyfokú alkalmazkodóképesség is – valamint egy jó marketing ügynökség.

Idő

A leggyakoribb hiba, amit a terjeszkedni kívánó cégek elkövetnek, hogy azt hiszik, amit egy adott piacon 10 év alatt felépítettek, azt napok alatt exportálni tudják egy másik országba. Ez sajnos nem így működik. Egy brand felfuttatása az online marketing eszközeivel legalább egy évet vesz igénybe, ezt a folyamatot nem lehet siettetni. Általában egy év elteltével kezdenek profitot termelni a külföldön terjeszkedő vállalkozások. Akinek nincs türelme ahhoz, hogy ezt kivárja, az jobb, ha bele sem vág. 

Tőke

Egy új piac meghódításához – akárcsak a háborúhoz – pénz, pénz és pénz kell. Hiba azt várni, hogy a termék vagy a szolgáltatás majd eladja saját magát. Ha meg akarjuk ismertetni a potenciális vásárlókkal, arra bizony áldozni kell. A tapasztalt online marketing ügynökségek segítenek a leghatékonyabban elkölteni az erre szánt pénzt, olyan csodát azonban egyikük sem tud végrehajtani, amihez nem kell tőke. Sokszor előfordul például, hogy egy hazai piacon jól működő honlap külföldön már nem alkalmas arra, hogy felvegye a versenyt a konkurenciával. Egy új weboldal elkészítése komoly költség, de van, hogy a cél érdekében ezt is vállalni kell. 

Alkalmazkodás a kiszemelt piachoz

A hitelesség és a versenyképesség egy új piacon sok tényezőtől függ. A körültekintő piackutatás elengedhetetlen, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy létező versenyelőnnyel rendelkezünk a konkurens cégekkel szemben. De legalább ilyen fontos a vásárlói szokások felmérése. Magyarországon például sokan még mindig ódzkodnak a bankkártyás fizetéstől a webáruházakban, mert nem bíznak az online üzletekben, ezzel szemben az USA-ban teljesen bevett dolog, hogy a vásárlók online rendelik meg az új autójukat. A hitelesség szempontjából nem elhanyagolható az igényes fordítás kérdése sem – mi sem szívesen vásárolunk olyan honlapokról, ahol rossz magyarsággal próbálnak meggyőzni bennünket valamiről.

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek