+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Megérkezett a Google Shopping!

ember kérdéssel

Bár a gyakorlatban még kevesen találkoztak vele, hivatalosan már nyár eleje óta elérhető Magyarországon a Google Shopping, ami a legszerényebb becslések szerint is alapjaiban fogja megváltoztatni az online hirdetési piacot. Nézzük, miről is van szó!

Mi az a Google Shopping?

A Google hazánkban új hirdetési megoldása abban tér el a hagyományos szöveges hirdetésektől, hogy a kereső legfelső sorában jeleníti meg a keresett termékekre kiadott legjobb ajánlatokat – méghozzá képpel, árral és a bolt nevével. A legjobb ajánlat ebben az esetben azt jelenti, hogy ha több webáruházban is megtalálható ugyanaz a termék, akkor valószínűleg annak a hirdetése fog megjelenni, aki a legjobb áron kínálja.

Mik a Google Shopping előnyei és hátrányai?

Vásárlói szempontból csak előnye van a Google újításának, hiszen időt spórolunk meg azzal, hogy a kereső gyakorlatilag elvégzi helyettünk az árösszehasonlítást, és mi már csak a legjobb ajánlatokkal találkozunk. Mivel a nagyobb e-kereskedelmi aktivitással rendelkező piacokon a Google Shopping már évek óta elérhető, arról is vannak adatok, hogy a hirdetők számára mekkora előnyt jelent, ha így hirdetnek. Egyes felmérések szerint a Shopping-kampányok hatékonysága átlagosan 30%-kal jobb a hagyományos szöveges hirdetésekénél, de egyes piacokon ez az arány akár a 70-80%-ot (!) is elérheti. A Google Shopping hazai megjelenése elsősorban a Magyarországon népszerű árösszehasonlító oldalak számára lehet fájdalmas, mert egy rendkívül erős és tapasztalt konkurenst kapnak, akivel nagyon nehéz lesz felvenniük a versenyt.

Hogyan hirdessek a Google Shoppinggal?

A Google Shopping hirdetési szempontból különbözik a hagyományos modelltől. Míg a klasszikus szöveges hirdetések esetén kulcsszóra hirdetünk, és az az iránt érdeklődőket igyekszünk egy adott oldalra terelni, itt a termékek és az ár kerül a középpontba. Nagyon fontos tehát, hogy a termékek leírása minél pontosabb, a feltöltött képek minősége pedig minél jobb legyen, és az árat úgy kell meghatározni, hogy az versenyelőnyt biztosítson számunkra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy akik egy új technológia bevezetésénél időben ébrednek, azok lefölözhetik a piacot. Így volt ez a webáruházak vagy a közösségi média megjelenésekor is. Hónapokba telhet, mire az új formátum elterjed, és aki gyorsan reagál, piacvezetővé válhat. Akik valami miatt halogatják a Google Shopping használatát, nagy vesztesei lehetnek a már zajló átalakulásnak. Érdemes minél előbb belevágni és megbízni egy online marketing ügynökséget a Shopping-kampány beindításával, mielőtt túl késő lesz.

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek