+36 30 246 89 25
Facebook Instagram Linkedin

Kosárelhagyás a webshopoknál – Miért történik és hogyan akadályozhatjuk meg?

A Hotjar kutatása szerint 2024-ben a kosárelhagyások átlagos mértéke 70 százalék körül van. Ez azt jelenti, hogy minden tíz megkezdett vásárlásból mindössze három végződik fizetéssel. Miért történik ez? Mi áll a kosárelhagyás mögött? Hogyan növelhetjük a konverziót? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat ebben a cikkünkben.

Miért hagyják el a vásárlók a kosarat?

Nem mindegy, milyen eszközről indul a vásárlás. A kutatások szerint a számítógépen történő vásárlások 73 százalékát nem fejezik be, tableten ez az arány 81 százalék. A legmagasabb kosárelhagyás mobilon tapasztalható, itt az arány 86 százalék.

A legmagasabb átlagos kosárelhagyás a lakberendezés, az autóipar és az ékszerek iparágakban történik. Nem meglepő ez, ha figyelembe vesszük a magasabb árakat és a vásárlási folyamat hosszát. Ezzel szemben az olyan alapvető cikkek, mint az élelmiszerek, a gyógyszerek és a kozmetikumok, alacsonyabb kosárelhagyási arányt mutatnak.

A vásárlók közel fele azért hagyja el a kosarát, mert a vásárlási folyamat végén megjelenő extra költségek – mint a szállítási díj, szolgáltatási felárak vagy adók – túl magasak. A tanulmány szerint a vásárlók 16 százaléka azért nem fejezi be a vásárlást, mert nem látta előre a teljes költséget.

A vásárlók negyedét eltántorítja, ha a vásárlás befejezéséhez regisztrálniuk kell. Bár logikusnak tűnhet fiók létrehozására bíztatni a vevőket a hosszú távú kapcsolat érdekében, érdemes alternatívákat is kínálni, például vendégként történő vásárlási lehetőséget.

A vásárlók 20 százaléka a lassú szállítás miatt hagyja félbe a vásárlást. A szállítási információk hiánya a vásárlási folyamat során csökkenti a bizalmat. A szállítási idők megjelenítése a termékoldalon vagy a vásárlási útvonal kulcspontjain növelheti az átláthatóságot és az elégedettséget.

Hogyan csökkenthetjük a kosárelhagyás arányát?

Kosárelhagyás figyelése és elemzése analitikai eszközökkel és audittal

Google Analytics: Az egyik legnépszerűbb analitikai eszköz, amely részletes jelentéseket nyújt a látogatók viselkedéséről, beleértve a kosárelhagyási arányt is. Segítségével azonosíthatók azok a pontok, ahol a vásárlók leggyakrabban elhagyják a kosarat.

Hotjar: Ez az eszköz hőtérképeket és látogatói felvételeket készít, amelyek vizuálisan bemutatják, hogy a látogatók hogyan használják az oldalt. Ez lehetővé teszi a problémás területek azonosítását.

Kosárelhagyás csökkentő eszközök

Exit-intent pop-upok

Kimeneti szándék észlelése: Amikor a rendszer érzékeli, hogy a látogató el akarja hagyni az oldalt (például az egér mozgása alapján), egy felugró ablak jelenik meg. Ez a pop-up kedvezményeket, ingyenes szállítást vagy más ösztönzőket kínálhat, hogy a vásárlót maradásra és a vásárlás befejezésére bírja.

Célzott üzenetek: Az exit-intent pop-upok személyre szabott üzeneteket jeleníthetnek meg a vásárló által kosárba helyezett termékek alapján.

Az OptiMonk egy vezető konverziós optimalizációs platform, amely különösen hatékony a kosárelhagyás csökkentésében. Az OptiMonk segítségével célzott és személyre szabott üzeneteket küldhetünk a weboldal látogatóinak, hogy növeljük a vásárlási hajlandóságot és csökkentsük a kosárelhagyási arányt. A szoftver számos funkcióval rendelkezik, mint például exit-intent pop-upok, időzített üzenetek, és személyre szabott ajánlatok, amelyek mind hozzájárulnak a konverziós arány javításához. Keress minket bátran, ha segítsünk a menedzselésében!

E-mail értesítések az elhagyott kosarakról

Automatizált e-mailek: Az e-mail marketing platformok, mint a MailChimp vagy a Klaviyo, lehetővé teszik automatizált e-mailek küldését azoknak a vásárlóknak, akik elhagyták a kosarukat. Ezek az e-mailek emlékeztethetik őket a kosár tartalmára és ösztönzőket (pl. kedvezmény) kínálhatnak a vásárlás befejezéséhez.

Személyre szabott ajánlatok: Az e-mailek tartalmazhatnak személyre szabott ajánlatokat, például kuponokat vagy ingyenes szállítást, amelyek növelhetik a visszatérési és vásárlási hajlandóságot.

Remarketing kampányok

Google Ads remarketing: A Google Ads remarketing segítségével célzott hirdetéseket jeleníthetünk meg azoknak a felhasználóknak, akik elhagyták a kosarukat. Ezek a hirdetések emlékeztetik a vásárlókat a kosár tartalmára és ösztönzik őket a visszatérésre.

Facebook-Instagram remarketing: Hasonlóan a Google Ads-hez, a Meta remarketing is lehetőséget ad arra, hogy a közösségi média felhasználók számára jelenítsünk meg célzott hirdetéseket. Az elhagyott kosarak tartalmát kiemelő hirdetések növelhetik a konverziók esélyét.

Összegzés

A kosárelhagyás soha nem fog teljesen megszűnni, része a vásárlási folyamatnak. Azonban próbájuk meg a lehető legtöbbet megtenni a vásárlói élmény fokozása és a konverziós arány növelése érdekében. A fenti stratégiák alkalmazásával jelentősen csökkenthetjük a kosárelhagyások arányát, növelve ezzel az online áruházunk sikerét.

Iratkozz fel hírlevelünkre további tippekért és értékes tartalmakért, vagy kérd ingyenes Google Ads és Meta Ads auditunkat, és emeld vállalkozásodat a következő szintre!

Tetszett a cikkünk? Osszd meg másokkal!

Kapcsolódó cikkek

Analytics

Mire kerestünk 2022-ben?

A kíváncsiság az ember egyik legfontosabb tulajdonsága, mert ebből táplálkozik a tudásvágy és a tanulás iránti motiváció. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy az emberiség

Tovább olvasom »